Dorje

Dorje Vladimir Radovic (Zagreb 1949) begon met pottendraaien na 3 jaar filmacademie te Amsterdam. Doordat het bijna onmogelijk was om iets te maken zonder grote geldbedragen – producers – en eindeloze vergaderingen – stond hij open voor verandering. Hij verlangde naar directe creatie, iets waar hij zijn hart en ziel in kon leggen.

Tijdens een groot filmproject met Dusan Makavejev in Parijs kwam hem bij toeval “The pottersbook” van Bernard Leach onder ogen. Het onbegrensde creatieve potentieel van de pottenbakkerskunst gaf voor hem de doorslag.

    Als autodidact heeft Dorje alles wat hij weet van pottenbakken geleerd door ervaring. Hij zegt hierover: “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken en dat vond ik niet erg, het was iedere keer eureka”. Het creëren van een pot begint voor hem bij het bereiden van de klei. De met EM gefermenteerde klei wordt door Dorje met de hand gekneed – gesneden – geopend – en opnieuw gekneed tot het de juiste structuur heeft. “Door het aanraken – voelen – raak ik bekend met de klei nog voor het draaien. Eenmaal op de draaischijf vertelt het een eigen verhaal en mijn handen communiceren daarmee. In de afgelopen 40 jaar is er op die manier zoveel aarde door mijn handen gegaan, wel duizenden kilo’s klei en het heeft allemaal een vorm gekregen.”

  Pottenbakken vereist een direct omgaan met de elementen dat geldt voor elke pottenbakker, maar voor Dorje gaat het werken met de elementen een laagje dieper, het is voor hem een constante bron van inspiratie. Vooral het minder bekende 5e element “Ruimte” is naar zijn zeggen zijn “basisinspiratie”

“Ruimte is er vanaf het begin“, zegt hij enthousiast. “Zonder ruimte kan er geen enkele vorm ontstaan”. Door middel van zijn werk onderzoekt hij het 5e element ruimte door bij het vormen van zijn potten bewust om te gaan met de inhoud.

“Leegte – ruimte – bepaald de vorm, de binnen vorm is daarom primair, wanneer je die goed volgt ontstaat de buiten vorm vanzelf.

Dorje’s interesse in de elementen en specifiek het 5e element is zowel wetenschappelijk als spiritueel en heeft alles te maken met zijn diepe connectie met ayurveda, de Japanse en Tibetaanse cultuur en het Tibetaans Boeddhisme.

Mede door zijn manier van werken en zijn expertise leidde dit in 2008 tot een uitnodiging om in Bhutan les te komen geven en daar de allereerste Pottenbakkerswerkplaats op te zetten.

      Net als ademen en mediteren is pottendraaien/bakken voor Dorje een directe levensbehoefte en deel van wie hij is. Vandaar zijn oorspronkelijke en unieke werk, dat warmte diepte en schoonheid belichaamt.

d.s.

Reacties zijn gesloten.